Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció

Aktuális témák

  Téma neve Utolsó hozzászólás Hozzászólások
1.Pipások ide!2018-08-10 08:48:4822784 db
2.Kezdők ide!2018-08-17 07:46:5412767 db
3.Csere-bere2018-07-30 16:06:573427 db
4.Pipakészítés, pipajavítás2018-01-18 06:53:171409 db
5.Vízipipák2015-01-20 11:48:2183 db
6."Grandiózus" Országos Pipatalálkozók2018-04-08 19:06:26882 db
7.Pipatalik Budapesten2018-08-15 09:58:268815 db
8.Pipatalik Debrecenben2015-07-03 18:50:061241 db
9.Pipatalik Győrben2012-01-25 08:39:37362 db
10.Pipatalik Szegeden2017-05-05 15:55:442552 db
11.Tagság2018-04-08 19:05:56152 db
12.Off-Topic2017-09-11 20:58:03925 db

>> Archív témák

Kezdők ide!

Létrehozva: 2004-02-21 19:24:28

Kedves fórumozó Pipatárs!
A "Kezdők ide!" topikot azért hoztuk létre, hogy elsősorban kezdő, kevésbé gyakorlott pipások kérdezhessenek, tanácsot, segítséget, útmutatást kaphassanak. Mielőtt feltennéd kérdésedet, kérjük, tartsd szem előtt, hogy honlapunkon - különösen a Tudástár menüpont alatt, és a Fórum témái között - jókora ismeretanyagot halmoztunk fel, tehát mielőtt kérdezel, alaposan nézd át az ott leírtakat, hogy ne kelljen feleslegesen már megválaszolt kérdésekre reagálnunk. Köszönjük!

Új hozzászólás | Időrendben növekvő megjelenítés

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>

55556. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-08-17 07:46:54
Én a fölösleges hamut kiborítom. Ha túl tömörré tömködtem, kis oldalirányú kopogtatással leválasztom a parázsról, és úgy borítom ki. Nem kell aggódni, a dohány és a parázs nem esik ki, hiszen a hő és a nedvesség hatására befeszül a kazánba. (Kikönyököl). A vége értelemszerűen így csak a tömőfával igazgatva végigég. Az utolsó negyedben többször kell használni a tömőfát a parázs méretének növelésére. Itt tömöríteni már nem kell, csak a felületén forgatni, vagy csak rátartani. Hamuból minél kevesebbet hagyj a parázson.
előzmény: 55555. vstryker | 2018-08-16 15:03:35

55555. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-16 15:03:35
Akkor lehet valamit rosszul csinálok. Szóval eljutok oda, hogy a dohány alsó 1/3-a van már hátra, a tetején finom hamu van már az elégett dohányból. Viszont van, hogy kialszik vagy csak pár percre bemegyek és közben kialszik, a lényeg,hogy ilyenkor kicsit a pipaszurkálóval belekotrok, néha még le is tömöm és ugyen ilyenkor a finom hamu alulra kerül, én meg beszippantom. Ergo rosszul csinálhatom. Amikor már csak a dohány alja van és újra kell gyújtanom, akkor piszkáljam? Vagy hogy kéne ezt rendesen csinálni?
előzmény: 55553. Vackor | 2018-08-13 06:08:59

55553. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-08-13 06:08:59
Egyébként erre vannak azok a kis fémvackok a szűrőtlen pipákban, gyárilag.
előzmény: 55552. Vackor | 2018-08-13 06:07:35

55552. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-08-13 06:07:35
vstryker:
"Vagy hogy lehet ez elkerülni?"

Hát... Sehogy :-)
előzmény: 55551. vstryker | 2018-08-11 07:19:13

55551. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-11 07:19:13
Ha belenézel, akkor vannak benne ilyen kis szállak, mint az orrszőrök, gondolom az általad is említett dohánydarabok miatt.

Ehhez kapcsolódóan lenne is egy kérdésem, amibe már többször belefutottam. Szóval amikor már a dohány alsó részét szívom, amikor még épp van éghető anyag a pipa alján és kicsit megpiszkálom vagy csak simán lenyomkodom, akkor ilyen apró hamudarabok indulnak el beszívásnál, ami igen kellemetlen. Mit csinálok rosszúl? Vagy hogy lehet ez elkerülni?
előzmény: 55548. kissbazsa | 2018-08-09 08:46:23

55550. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-08-10 09:08:45
Ismét új gondolatokat osztanék meg azzal aki kíváncsi rá. A minap vásároltam egy Bent típusú, hajlított szárú Szabó pipát. Valójában eredetileg is ilyet szerettem volna de lebeszéltek, mondván kezdőknek jobb az egyenes szárú. Tisztelettel de vitatkoznék a saját tapasztalataim alapján. Ezzel a jószággal azonnal egymásra találtunk. Passzol a kezembe és a szám sarkában is szeret lenni. A tisztítása semmivel sem bonyolultabb. A belegyömöszölt tömetet a gazdi nagy megelégedésére kekeckedés nélkül szépen végigégeti, míg csak a szürke hamu marad az alján. Alig kell még a parazsat is terelgetni meg trükközni, szurkálni a tömetet. Nem. Csak megtömöm és két órán keresztül elmélázva pipálkodom. Alig várom, hogy kialakuljon a kérge és úgy igazán kiadja az ízeket. Szeretem, na! Bezzeg az első! Hosszas könyörgés után sem hajlandó szürke hamut produkálni. Nem és kész. Mindig marad az alján egy kicsi. Ha fejre állok akkor is. Igaz hogy addig viszont finom. Már elfogadtam, ő ilyen.

Megvizsgáltam a mi állhat emögött. A furatuk kicsit más. Mármint a furat állása ahogy belefut a kazánba. Az újnak kicsit nem is tudom, de valahogy nem szimmetrikus. Először hibának véltem de megvizsgáltam többet is a boltban különféle formájú és márkájú darabokat is mind erre hasonlít. Ellenben az első pipám furata tökéletesnek látszik. Teljesen szimmetrikus, megfelelő helyen, pont középen van és a kazán aljába is tökéletes helyen csatlakozik. Maga a tökély (már dícsérték is). Használni mégis jobb az újat. Furcsa.
 

55548. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-08-09 08:46:23
Én is gondolkoztam ezen mikor megvettem a csutkapipámat de Vackornak szerintem igaza van. Az a filter egy darab feltekert papír. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá feltekerhetsz egy post-it-et is. Végülis kis segítséget nyújt abban, hogy ne kerüljenek pici dohánydarabok az ember szájába, meg a keletkező pára egy részét is felszívja. Nem esszenciális kellék.
előzmény: 55544. vstryker | 2018-08-07 15:08:19

55544. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-07 15:08:19
Hát azért valamiért csak adják hozzá, no meg ami még fontosabb, hogy vettem hozzá egy dobozzal. :D

előzmény: 55543. Vackor | 2018-08-06 09:37:09

55543. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-08-06 09:37:09
Ki kell belőle dobni és jónapot :-)
Csutkába nem érdemes filtert tenni. Semmilyet sem!
Szerintem ;-)
előzmény: 55542. vstryker | 2018-08-05 17:56:00

55542. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-05 17:56:00
Üdv,

A csutkapipánál használatos medico filtert mennyi időközönként vagy milyen gyakran kell cserélni?
 

55541. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-02 18:25:42
Sziasztok,

Kezdő újrakezdőként újra elkezdtem pipázni. Hirtelen felindulásból a helyi dohánybótba vettem Óbester Yellow-t, de valami élvezhetetlenül rossz.
Mondom nem lövök mellé, veszek Mac Baren Red Ambrosia -t. Ez is csalódás, valahogy alíg érezni illatában és ízében is a cherry-t. Velem van a gond?
Régen valami hajós csomagolású dohány volt, amire nagyon kellemesen emlékszem, de a márkát nem tudom pontosan. Most kereshetem meg, kisérletezhetek. :D Talán Borkum lesz,whiskey -s.... nincs valakinek eladó, akinek nem ízlik?
 

55540. Akos89 adatok | e-mail válasz | 2018-08-02 13:25:21
Nekem a cherrysek közül a Borkum ízlik a legjobban.
előzmény: 55535. etele | 2018-07-23 14:19:58

55535. etele adatok | e-mail válasz | 2018-07-23 14:19:58
Üdv!
A Peterson Sherlock Holmes valóban jó ,és az Alsbo dohányokkal kapcsolatban is egyet értek veled sztem is túl sok a nem oda való íz bennük.Nekem sem az Alsbo Cherry sem a Black nem jött be .
A tömés az egy nagyon szubjektív dolog, szerintem nincs abszolút tuti mód ami mindenkinek be jön,sőt még az adott dohány is befolyásolja hogy milyen tömör tömés működik.
előzmény: 55532. kissbazsa | 2018-07-22 19:40:21

55532. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-07-22 19:40:21
Gondoltam leírom a legutóbbi bejelentkezésem óta szerzett tapasztalataimat.
1.) Peterson-ék Sherlock Holmes-sza jó. Ahogy betört a Szabó féle briar pipám egyre jobb lett. Édes. Állítólag virginia túlsúlyos keverék és az ilyen. Nem valami cukormázas édességet kell elképzelni, hanem természeteset.
2.) Próbáltam más dohányt ugyanebből a pipából (Alsbo Ruby - cherry és Mac Baren - Original Choice) de csk azt értem el vele, hogy elrontják a pipa ízét. Szóval ezért van egy pipa egyfajta dohánynak szentelve. Az Alsbo ráadásul taszítóan mesterséges ízű. Alig bírtam kiszellőztetni a pipából és még a sokadik virginia tömet után és lehetett érezni.
3.) Az ebay-es 1 dolláros csutkapipa tényleg használhatatlan. Kiszakadt az alja és még csak meg sem gyújtottam. Mondjuk az árát visszaadták. Vettem egy csutkapipát a Gallwitznál. Nem nagy szám de lehet vele gyakorolni. Finom belőle a Stanwell Melange.
4.) A tömést nem kell túlmisztifikálni. Még hogy legyen laza... Fenéket! Tömd meg, ne sajnáld! Ha túl laza, akkor folyton kialszik + pocsék az íze.
 

55506. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-19 21:55:21
Az élet szép. A pipám szelel, mint a... hm... pipaszár. Talán ha négyszer kellett újragyújtanom amivel én már meg vagyok elégedve. Viszont vennem kell egy kisebbet. Tegnap még este fél tizenkettőkor pipáztam mire elfogyott a tömetem. Fél hétkor kezdtem (elvégre nekem azt mondták, hogy lassan kell!). Ma direkt csak félig tömtem de így is eltartott két órán át megállás nélkül. Peterson Sherlock Holmes-t használok, ami főként Virginia és egyszerűen muszáj lassan szippantgatni, máskülönben kellemetlenül felforrósodik. Javaslatra be fogok ugrania Gallwitzhoz és körülnézek.

Van egy érdekes hírem is. Lacinak már meséltem, hogy egy szép tajtékpipára hajtok. Így találtam meg az Altinay-t de itthon nagyon drága. Viszont gyönyörű. Fel is vettem a kapcsolatot a törökországi forgalmazóval, mert a weblapja török lírában adja meg az árat és szerintem az nagyon baráti. Lenne... Merthogy azt mondta, hogy azt csak törökországi vevőknek adja annyiért. Én csak dollárban vehetem a külföldieknek szánt áron. Viszont azt mondta, hogy ha 12 pipát elviszek, akkor ad a dolláros árból 30% kedvezményt. Annyi még a kikötése, hogy hat sima legyen, hat pedig faragott.
Én ezt szeretném: https://www.altinaymeerschaumpipe.com/shop/classic-meerschaum-pipes/half-bent-meerschaum-pipe-with-fitted-case-8/
Ez 159 dollár, ami már így is jóval kevesebb mint itthon. Ebből jönne le a kedvezmény. Szeretne valaki beszállni?
 

55505. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-19 09:26:39
Tegnap volt alkalmam Lacival együtt pipálkodni a parkban, ami mindkettőnk lakóhelyéhez közel van. Nos, a pipások kedves emberek és ennek Laci az élő példája. Kiderült, hogy a pipázáson túl is sok közös témánk van. Elröppent négy óra mintha csak percek lettek volna.

Mutatott egy technikát aminek a segítségével a pipázás terén akkorát léptem előre, hogy mostantól van az előtte és az utána állapot. Továbbá kiderült mi volt az apróság, ami kellett: TÖMŐFA!!! A fém eszköz (Czeh tool) nem az igazi, mert nem lehet forgatni, pödörgetni és túl kicsi a felülete. Nála értettem meg, hogy mindenki aki szerintem jól csinálja tömőfát használt. Én meg azt hittem mindegy. Kaptam tőle egyet ajándékba, amit ezúton is köszönök! Megmutatta a "parázskiterjesztés technikáját" is.
Viszont most tőled is hasznos tanácsot kaptam ismét ezzel a lefojtással.
előzmény: 55504. Brassens | 2018-06-18 18:24:04

55504. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-18 18:24:04
A meggyújtáskor a tömet úgyis felpúposodik középen, erre ne tegyél még rá.
Lehet, kicsit pongyolán fogalmaztam: a tömőfát gyakran használom egyszerű légterelőként, azaz ráhelyezem a dohány/parázs/hamu felszínére az egyik oldalon, és óvatosan szívom, akkor ott fojtást ad, azon az oldalon terjed a parázs, a szabad oldalon süvít el a többi levegő. Aztán a másik oldalra helyezve az izzik fel jobban. Lehet, nem is kell nyomni. Ezt az alaptömés lazasága vagy tömörsége határozza meg. Erről Gyovai Laci tud többet mondani neked.
előzmény: 55503. kissbazsa | 2018-06-18 17:28:29

55503. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-18 17:28:29
@Brassens: köszönöm Uram! Ismét hasznos dolgot tanultam. Szóval a kulcsszó a "parázs kiterjesztésének technikája" (ámbár ez három szó). Illetve a tömőfával az égetlen dohány tömörítése, hogy ne tudjon rajta keresztülsüvíteni a levegő. Ezen most gondolkozni fogok. Egyszer hallottam valahol, hogy a pipában úgy kell tüzet rakni, mintha tábortüzet rakna az ember. Abból amit most olvastam tőled azt szűrtem le, hogy kicsit kúposra kell alakítani a tömetet miután meggyulladt és szívta kicsit az ember. A szélét picit erősebben tömködni és nem elsimítani a tetejét. Legközelebb kipróbálom.
előzmény: 55501. Brassens | 2018-06-17 13:39:52

55502. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-18 17:25:54
Próba! Nem engedi elküldeni az üzenetemet.
előzmény: 55501. Brassens | 2018-06-17 13:39:52

55501. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-17 13:39:52
A bealvásról: Én lassan megtanultam a parázs kiterjesztésének technikáját és fontosságát. Versenyen nyilván nem szerencsés, ha valaki nagy parázzsal szí, én azonban ritkán versenyzek és akkor sem a győzelemre hajtok.
Át kell gondolni az alapokat. Mi kell az égéshez? Elegendő éghető anyag, elegendő oxigén és kellő hőmérséklet. Bármelyik hiányában az égés megszűnik. Ha szívom, mint a ... , de mégsem ég, az oxigén elegendő, a másik kettőből melyik hiányzik? A hamut leszedtem, vagy leszórtam, tehát nem fojtom be a parazsat, akkor csak a hőmérséklettel lesz a baj.
Gondolom, mindenki megfigyelte, hogy a meggyújtott dohány kiterjed, ellenállása nagyobb lesz, mint a meggyújtatlan tömegé. Amikor a tömetben valahol rejtőzik egy kis parázs, és szipákolom a pipát, hogy felszítsam, a levegő a könnyebb ellenállás felé keresi az utat a tömetben, nyilván elkerüli a tömörebb parazsat, és a dohányszálak között süvít át, ahol jól le is hűti azokat, esélyt sem adva a parázsnak arra, hogy továbbterjedjen. Mi tehát a teendő? A tömőfával megnyomva olyan tömörséget adsz a dohánynak, mint a parázsban van, és kevés levegőt lassan szívva át biztosítod, hogy minden irányba átadhassa a hőjét, és gyújtsa meg a dohányszálakat. Amikor már jól füstöl, jelzi, hogy kiterjedt a parázs, lehet bátrabban szívni.
Párszor elegendő az is, ha egyszerűen befogom a kazán tetejét, úgy szívom meg a pipát, a nagyon lassú, de általános elemi áramlatok a dohányrészecskék körül annyira nem hűtenek, de mégis adnak annyi oxigént, hogy a parázs felfénylik és gyújt maga körül mindent.
A zalaegerszegi versenyen a dohány sokaknak problémás volt, mert igen friss gyártásúnak sejlett. A versenytechnikák láthatóan rosszul működtek, Én teljes felületű parázzsal indítottam, biztonságosan nagy méretű parazsat tartottam végig. Nyilván nem nyertem meg vele a versenyt, de végig tudtam égetni az összes dohányt, a saját eddigi legjobb eredményemet értem el vele, az idő pedig a harmadik helyezéshez volt elegendő.
Szóval próbálkozz mindennel, míg majd már nem is kell átgondolni semmit, hanem érzed az egész pipát-kazánt-dohányt-parazsat. Akkor kezded el igazán élvezni.
előzmény: 55500. kissbazsa | 2018-06-16 12:38:09

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>











  

Fórumszabályzat