Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció

Aktuális témák

  Téma neve Utolsó hozzászólás Hozzászólások
1.Pipások ide!2018-06-10 19:09:0922762 db
2.Kezdők ide!2018-06-19 21:55:2112753 db
3.Csere-bere2018-05-29 17:45:043421 db
4.Pipakészítés, pipajavítás2018-01-18 06:53:171409 db
5.Vízipipák2015-01-20 11:48:2183 db
6."Grandiózus" Országos Pipatalálkozók2018-04-08 19:06:26882 db
7.Pipatalik Budapesten2018-06-15 13:06:048807 db
8.Pipatalik Debrecenben2015-07-03 18:50:061241 db
9.Pipatalik Győrben2012-01-25 08:39:37362 db
10.Pipatalik Szegeden2017-05-05 15:55:442552 db
11.Tagság2018-04-08 19:05:56152 db
12.Off-Topic2017-09-11 20:58:03925 db

>> Archív témák

Kezdők ide!

Létrehozva: 2004-02-21 19:24:28

Kedves fórumozó Pipatárs!
A "Kezdők ide!" topikot azért hoztuk létre, hogy elsősorban kezdő, kevésbé gyakorlott pipások kérdezhessenek, tanácsot, segítséget, útmutatást kaphassanak. Mielőtt feltennéd kérdésedet, kérjük, tartsd szem előtt, hogy honlapunkon - különösen a Tudástár menüpont alatt, és a Fórum témái között - jókora ismeretanyagot halmoztunk fel, tehát mielőtt kérdezel, alaposan nézd át az ott leírtakat, hogy ne kelljen feleslegesen már megválaszolt kérdésekre reagálnunk. Köszönjük!

Új hozzászólás | Időrendben növekvő megjelenítés

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>

55506. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-19 21:55:21
Az élet szép. A pipám szelel, mint a... hm... pipaszár. Talán ha négyszer kellett újragyújtanom amivel én már meg vagyok elégedve. Viszont vennem kell egy kisebbet. Tegnap még este fél tizenkettőkor pipáztam mire elfogyott a tömetem. Fél hétkor kezdtem (elvégre nekem azt mondták, hogy lassan kell!). Ma direkt csak félig tömtem de így is eltartott két órán át megállás nélkül. Peterson Sherlock Holmes-t használok, ami főként Virginia és egyszerűen muszáj lassan szippantgatni, máskülönben kellemetlenül felforrósodik. Javaslatra be fogok ugrania Gallwitzhoz és körülnézek.

Van egy érdekes hírem is. Lacinak már meséltem, hogy egy szép tajtékpipára hajtok. Így találtam meg az Altinay-t de itthon nagyon drága. Viszont gyönyörű. Fel is vettem a kapcsolatot a törökországi forgalmazóval, mert a weblapja török lírában adja meg az árat és szerintem az nagyon baráti. Lenne... Merthogy azt mondta, hogy azt csak törökországi vevőknek adja annyiért. Én csak dollárban vehetem a külföldieknek szánt áron. Viszont azt mondta, hogy ha 12 pipát elviszek, akkor ad a dolláros árból 30% kedvezményt. Annyi még a kikötése, hogy hat sima legyen, hat pedig faragott.
Én ezt szeretném: https://www.altinaymeerschaumpipe.com/shop/classic-meerschaum-pipes/half-bent-meerschaum-pipe-with-fitted-case-8/
Ez 159 dollár, ami már így is jóval kevesebb mint itthon. Ebből jönne le a kedvezmény. Szeretne valaki beszállni?
 

55505. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-19 09:26:39
Tegnap volt alkalmam Lacival együtt pipálkodni a parkban, ami mindkettőnk lakóhelyéhez közel van. Nos, a pipások kedves emberek és ennek Laci az élő példája. Kiderült, hogy a pipázáson túl is sok közös témánk van. Elröppent négy óra mintha csak percek lettek volna.

Mutatott egy technikát aminek a segítségével a pipázás terén akkorát léptem előre, hogy mostantól van az előtte és az utána állapot. Továbbá kiderült mi volt az apróság, ami kellett: TÖMŐFA!!! A fém eszköz (Czeh tool) nem az igazi, mert nem lehet forgatni, pödörgetni és túl kicsi a felülete. Nála értettem meg, hogy mindenki aki szerintem jól csinálja tömőfát használt. Én meg azt hittem mindegy. Kaptam tőle egyet ajándékba, amit ezúton is köszönök! Megmutatta a "parázskiterjesztés technikáját" is.
Viszont most tőled is hasznos tanácsot kaptam ismét ezzel a lefojtással.
előzmény: 55504. Brassens | 2018-06-18 18:24:04

55504. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-18 18:24:04
A meggyújtáskor a tömet úgyis felpúposodik középen, erre ne tegyél még rá.
Lehet, kicsit pongyolán fogalmaztam: a tömőfát gyakran használom egyszerű légterelőként, azaz ráhelyezem a dohány/parázs/hamu felszínére az egyik oldalon, és óvatosan szívom, akkor ott fojtást ad, azon az oldalon terjed a parázs, a szabad oldalon süvít el a többi levegő. Aztán a másik oldalra helyezve az izzik fel jobban. Lehet, nem is kell nyomni. Ezt az alaptömés lazasága vagy tömörsége határozza meg. Erről Gyovai Laci tud többet mondani neked.
előzmény: 55503. kissbazsa | 2018-06-18 17:28:29

55503. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-18 17:28:29
@Brassens: köszönöm Uram! Ismét hasznos dolgot tanultam. Szóval a kulcsszó a "parázs kiterjesztésének technikája" (ámbár ez három szó). Illetve a tömőfával az égetlen dohány tömörítése, hogy ne tudjon rajta keresztülsüvíteni a levegő. Ezen most gondolkozni fogok. Egyszer hallottam valahol, hogy a pipában úgy kell tüzet rakni, mintha tábortüzet rakna az ember. Abból amit most olvastam tőled azt szűrtem le, hogy kicsit kúposra kell alakítani a tömetet miután meggyulladt és szívta kicsit az ember. A szélét picit erősebben tömködni és nem elsimítani a tetejét. Legközelebb kipróbálom.
előzmény: 55501. Brassens | 2018-06-17 13:39:52

55502. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-18 17:25:54
Próba! Nem engedi elküldeni az üzenetemet.
előzmény: 55501. Brassens | 2018-06-17 13:39:52

55501. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-17 13:39:52
A bealvásról: Én lassan megtanultam a parázs kiterjesztésének technikáját és fontosságát. Versenyen nyilván nem szerencsés, ha valaki nagy parázzsal szí, én azonban ritkán versenyzek és akkor sem a győzelemre hajtok.
Át kell gondolni az alapokat. Mi kell az égéshez? Elegendő éghető anyag, elegendő oxigén és kellő hőmérséklet. Bármelyik hiányában az égés megszűnik. Ha szívom, mint a ... , de mégsem ég, az oxigén elegendő, a másik kettőből melyik hiányzik? A hamut leszedtem, vagy leszórtam, tehát nem fojtom be a parazsat, akkor csak a hőmérséklettel lesz a baj.
Gondolom, mindenki megfigyelte, hogy a meggyújtott dohány kiterjed, ellenállása nagyobb lesz, mint a meggyújtatlan tömegé. Amikor a tömetben valahol rejtőzik egy kis parázs, és szipákolom a pipát, hogy felszítsam, a levegő a könnyebb ellenállás felé keresi az utat a tömetben, nyilván elkerüli a tömörebb parazsat, és a dohányszálak között süvít át, ahol jól le is hűti azokat, esélyt sem adva a parázsnak arra, hogy továbbterjedjen. Mi tehát a teendő? A tömőfával megnyomva olyan tömörséget adsz a dohánynak, mint a parázsban van, és kevés levegőt lassan szívva át biztosítod, hogy minden irányba átadhassa a hőjét, és gyújtsa meg a dohányszálakat. Amikor már jól füstöl, jelzi, hogy kiterjedt a parázs, lehet bátrabban szívni.
Párszor elegendő az is, ha egyszerűen befogom a kazán tetejét, úgy szívom meg a pipát, a nagyon lassú, de általános elemi áramlatok a dohányrészecskék körül annyira nem hűtenek, de mégis adnak annyi oxigént, hogy a parázs felfénylik és gyújt maga körül mindent.
A zalaegerszegi versenyen a dohány sokaknak problémás volt, mert igen friss gyártásúnak sejlett. A versenytechnikák láthatóan rosszul működtek, Én teljes felületű parázzsal indítottam, biztonságosan nagy méretű parazsat tartottam végig. Nyilván nem nyertem meg vele a versenyt, de végig tudtam égetni az összes dohányt, a saját eddigi legjobb eredményemet értem el vele, az idő pedig a harmadik helyezéshez volt elegendő.
Szóval próbálkozz mindennel, míg majd már nem is kell átgondolni semmit, hanem érzed az egész pipát-kazánt-dohányt-parazsat. Akkor kezded el igazán élvezni.
előzmény: 55500. kissbazsa | 2018-06-16 12:38:09

55500. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-16 12:38:09
Üdvözlök mindenkit!
Gondoltam leírom miket tapasztaltam a második hét után. Brassens felhívta a figyelmemet a pipatisztítás fontosságára, úgyhogy külön utánanéztem ennek a témának. Nos úgy tűnik eddig rosszul -de legalábbis nem elégségesen- csináltam. Eddig kihűlés után szétszedtem, cickafarkkal a füstjáratot és a szárat sika-sika és kész. Miután megnéztem ezt a videót http://https://www.youtube.com/watch?v=lSn5y6giSZA úgy döntöttem ezentúl én is így csinálom (5:05-nél egy csöpp alkoholt önt a Peterson pipába). A videó készítője szerint nem csak a tisztításban segít hanem ad egy édességet is a pipának. Utána ronggyal tisztára törlöm, illetve mind a fej, mind a szár illesztéseinek belsejét egy pálinkába mártott fülpucival kitisztítom. Így megszabadítom a pipámat attól a sárgás, gusztustalan valamitől, ami valószínűleg elrontja az ízét ha benne marad. Azért csinálom így, mert a sika-sika önmagában nem óvta meg Pipuszt attól, hogy megbüdösödjön. Mikor a drága Peterson - Sherlock Holmes-nak is hamutartó íze lett, akkor tenni kellett valamit. Épp ezért már másodszor voltam kénytelen mélytisztító eljárásnak alávetni szegényt sóval és pálinkával http://https://www.youtube.com/watch?v=s8If9ml6HqI (a videón emberünk vodkát használ, mert annak semleges íze van). Itt nagyon vigyázni, hogy a külseje ne legyen olyan, mert megkapja a polírt (lemarja a viaszt ha nem törli le az ember).

Észrevételek
1.) a parázs egy fordított kúp alakban ég bele a dohányba, majd egy idő után kialszik. Akkor is ha tömővel finoman lenyomkodom. Habár egy két utángyújtással már eljutok a pipa alsó harmadáig, amit mindenképp sikernek könyvelek el. Mit kellene itt tenni? Ha a kazán széléről belepiszkálom az el nem égett dohányt a parázsba, akkor kialszik. Ha nem akkor is de legalább kiaévásig élvezhetem.

2.) Az Alsbo Ruby (cseresznyés) dohány szerintem nem finom. Mű-cseresznyearoma íze van. Sejtettem én, hogy ez az aromás dán dohány nem az én világom. Egy tömetet gyújtottam belőle. Van kedve valakinek elcserélni?

3.) A pipa alsó harmada lenne állítólag a legfinomabb. Ha azt mondom, hogy nagyon idegesítő, hogy 5 percenként kialszik, akkor nagyon finoman fogalmaztam. Ha nem nyomom le finoman a tömővel azért, ha lenyomom akkor azért. Ráadásul ebben már nem nagyon van más csak fekete, elszenesedett dohány. Mi a megoldás?

4.) Megerősödött a gyanúm, hogy nem igaz a tézis, miszerint aromás dohány való a kezdőknek. Még nem próbáltam -és amíg nem megy rendesen a dolog nem is fogom- a latakiás keveréket de szerintem csak arra kell figyelni, hogy ne English blend legyen az első próbálkozás. De talán még ez sem igaz. Olyasmi lehet ez, mint a jó vörösbor. Egy kölyök nem tudja értékelni a testes, szinte porszáraz, barrique-olt Cabernet-t, vagy a jóféle pálinkát csak az édes lőrét. Azoknak az élvezetéhez meg kell érni. Viszont attól még nem kell Technokol szagú borzadályokat inni...

5. A tejeskávé tényleg jó a pipázáshoz. A sör viszont nem. A nikotinnal együtt kevés is fejbevág, illetve nem igazán érződik tőle a dohány íze. Szóval sört vagy előtte, vagy utána de ne közben. A kedvencem, a Soproni IPA volt elszenvedője eme próbálkozásomnak egy Original Choice-szal karba öltve.
 

55499. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-16 12:03:11
Szia Gylacc!

Nagyon szépen köszönöm a felvetést! Én minden hétköznap délután ráérek nagyjából fél hattól. Pipázhatunk az erkélyemen (van kényelmes rattan ülőgarnitúra, sok virág, elég hely egy kellemes beszélgetéshez, IPA sör a hűtőben). Mehetünk máshova is. én még nem voltam a Gulliverben (X. kerület, Üllői út, a KÖKI-nél), vagy egy parkbam vagy ahova szerinted jó lenne.
Én amúgy a X. kerületben lakom, Újhegyen. A telefonszámom 30=325-10-31

Szívélyes üdvözlettel: Kiss Balázs
előzmény: 55498. gylacc | 2018-06-15 13:17:53

55498. gylacc adatok | e-mail válasz | 2018-06-15 13:17:53
Kedves kissbazsa!
Sajnos én nagyon ritkán jutok el a talikra, de egyik szabadnapomon nyitott vagyok egy "minitalira" :-)
Szívesen cserélek veled tapasztalatot, hátha...
Ha gondolod keress meg PÜ és egyeztetünk.

gylacc
előzmény: 55495. kissbazsa | 2018-06-14 22:11:37

55495. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-14 22:11:37
Tisztelt Uraim!

Először is nagyon köszönöm a válaszokat. Nagyra értékelem és jólesik a segítőkészség. Engedjétek meg, hogy egy bejegyzésben válaszoljak mindannyiótoknak.

@Brassens: egyszer már írtam egy hosszabb lélegzetvételű választ de mire elküldtem volna kidobott a fórum és elveszett a szépen kimunkált válaszom. Kellett pár nap hogy lehiggadjak és újrakezdjem.
Tehát: jólesik hogy kinézted belőlem, hogy ezekre magamtól jöttem rá de ez az internetnet köszönhető. Számtalan órát töltöttem kutatással és az információk gyakorlatba történő átültetésével. Leghasznosabbnak egyébként Muttnchop piper youtube csatornája bizonyult http://https://www.youtube.com/channel/UCJVGbsrZAfvvFCvMOqXrLDw/videos. Kicsit lassan beszél de csupa hasznosat mond.
Minden használat után szépen megtisztítom. Cickafarkalás szárazon, illetve a végén egy diszkréten pálinkába mártott darabbal is kisuvickolom a füstjáratot. Az első dohány Mac Baren Original Choice volt. A tizedik tömet lett végre jó. Addigra viszont annyiszor fulladt be a pipázás (szottyadt, szenes csomó az alján lágyan önmagába omló szürke hamu helyett), hogy maga a pipa olyan büdös lett mint az istennyila. Feltöltöttem pálinkával (díjnyertes barack) és sóval egy napra. Ez segített rajta és kezdhettem újra a próbálkozást.
Ezt a pipabolt vs Szabó pipa dolgot egy szolid hümmentéssel vettem tudomásul. Egyrészt nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél, másrészt nincs annyi tapasztalatom hogy saját véleményem legyen a témában. Majd később állást foglalok. Bennem azért vetődött fel a gyanú a pipát illetően, mert ennyi próbálkozás után sem teljes a siker. Ennyire nem lehetek béna!

Kérdéseim továbbra is vannak.
1.) hamukezelés - Muttnchop szerint ha az ember elér a kazán egyharmadáig és kialszik a pipa, akkor érdemes kiönteni a hamut és úgy újragyújtani. Így elkerülhető a hamutartó íz ami ugyan hamar elmúlik de attól még kellemetlen. Azt mondja ekkor tudja, hogy max 5-10 perce van míg leér a kazán aljára.
2.) Ha fejen állok akkor sem marad a végén szürke hamu! MINDIG szenes ööö,.. izé szén marad a végén a kazán alján. Amit az istennek sem sikerül újragyújtani. Ok hogy ez kis mennyiség de én is szeretném rendesen végigszívni! Valami nem stimmel és próbálkozhatok akárhogy akkor is ez a vége.
3.) Engem zavar ha újra kell gyújtani. Mármint a "charcoal cake making", más néven "false lighting" után. Mondták hogy ne foglalkozzak ezzel de mégis a siker fokmérője a szememben, hogy hányszor kell újragyújtani. Minden újragyújtásnál megharap a dohány, mert párszor erősen megszívom, hogy begyulladjon. Jó ez így?
4.) Nagyon foglalkozom vele, hogy megveszem ezt a pipát: https://www.pipabolt.com/node/2503
Egyrészt szerintem nagyon szép, másrészt ki kellene próbálni másikkal is mint ami most van, mert azzal hátha sikerül végre amit én képzelek a pipázásról. Mit gondolsz?

@Vackor: végigolvastam nemcsak ezt a fórumot hanem másokat is. Magyarul és angolul. Számtalan napot töltöttem olvasással. Ezen felül a youtube-ról is igyekeztem tájékozódni. Viszont nagy különbség olvasni valamiről és más a gyakorlatban hasznosítani a tanultakat.
A töméstechnikát illetően próbáltam a háromlépésest és a Frank módszert. Utóbbival több sikerrel jártam pedig bonyolultabbnak tűnik. Hogy mikor jó arra menet közben jöttem rá, miután megnéztem ezt a videót, mert megértettem mit csináltam rosszul (2:50-től kezdődik a lényeg): [url]https://www.bing.com/videos/search?q=youtube+pipe+tool&&view=detail&mid=FE22A6A4EFDBE90D90E7FE22A6A4EFDBE90D90E7&&FORM=VRDGAR[/url]
Az ebay-es csutkapipától és sem várok csodát. Nem leszek csalódott ha nem múködik, max veszek a trafikban egy rendeset. Ott megnéztem egy Meerschaum-ot, hogy legalább fogalmam legyen róla milyennek kell ennek lennie. Másfelől minden Kínában készül és a hivatkozott Meerschaum-ot illetően szinte biztos vagyok abban, hogy az is onnan származik (mikor Amerikában voltam nem tudtam olyan terméket levenni a Walmart polcairól, amin ne az állt volna, hogy "made in China". Még a szabadságszobros szuvenírek a Brooklyn Bridge-nél és a baseball labdák hátán is ez díszelgett.)

@Gylacc: köszönöm a bíztatást! Azóta vettem egy csomag Peterson - Sherlock Holmes dohányt. Az volt a tervem, hogy vmi virginia túlsúlyos dohánnyal kiégetem a pipámat és a trafikos ezt adta. Mivel azt mondják forrón ég azt vártam, hogy kevesebbszer kell majd újragyújtani. Ez be is igazolódott. Ha lassan pipázom (ahogy kell) isteni finom íze van. Azért ez is kialszik, főleg ha leérek a kazán harmadáig (tehát még mindig béna vagyok). Kaptam egy csomag Alsbo Cherry dohányt is. Ezzel a feleségem kedvében akarok járni, mert szerinte csak "büdösítek". :D

Ami nagyon sokat segítene: egy pipás emberrel együtt pipálni. Csak megnézni ő mit csinál, Kérdezni. Együtt révedni. Nyilván rájön magától is az ember de az nem ugyanaz. Nem lesz mostanában valami találkozó?
 

55493. gylacc adatok | e-mail válasz | 2018-06-11 17:26:08
Ha jól emlékszem, anno legalább egy hónap pipázás kellett ahhoz, hogy egyáltalán megérezzem a dohány ízét. nem adta könnyen magát! :-D
Kínlódtam a töméssel, a gyújtással, azzal sem voltam tisztában, hogy egyáltalán tömködni is kell... Lassan állt össze a történet, de nem bántam meg a ráfordított időt.
Csak kitartóan! ;-)
előzmény: 55482. kissbazsa | 2018-06-08 22:12:44

55492. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-06-11 14:12:54
Ami a pipa vásárlását, a dohány előkészítését, tömést, gyújtást illeti, valamennyi információt megtalálod a "Tudástár" topicban. De ha végigolvasgatod a "Kezdők ide" topicot, akkor a hasznos információk mellett sok érdekességgel is gazdagodhatsz.

A Szabó pipákról a vélemények között akad ilyen is, olyan is. Van olyan pipatársunk, aki megesküdött hogy soha többé nem vesz olyat, van aki szereti de egy másik márkát kizár a személyes szortimentjéből. Sajnos rossz ízű gyökér időnként - márkától függetlenül -előfordul és ez bizony csak a használat során derül ki, nem márkafüggő. És használt pipát nem cserélnek ki :-( Persze az is igaz, hogy általában a nagy nevek között kevesebb a kifogás.

A csutkapipát illetően, mi, pipások egyetértünk abban, hogy a Missouri Meerschaum az a márka, melyben még nem csalódtunk. Ugyanakkor az olcsó kínaiakkal kivétel nélkül csak a baj volt. Tartok tőle, hogy egy dollárba aligha fér bele egy Missouri, pláne szállítással...

Azt javasolnám, hogy olvasgasd végig a "Kezdők "ide" topicot, de legalább az utolsó két évet. Pár nap alatt végzel vele és hidd el, megéri! Többféle tömési módot is leírunk, ráadásul sokféle hibával és megoldásaikkal is találkozhatsz! Utána már nem egy ismeretlen úton fogsz botorkálni :-)
Remélem, a kezdeti nehézségek nem veszik el a kedvedet és hamarosan örömteli beszámolókat olvashatunk tőled.
előzmény: 55486. kissbazsa | 2018-06-10 11:40:06

55489. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-10 16:54:15
Demagógia: Ha tőlem olvasol valaki ELLEN írt véleményt, azt is oda helyezd.
előzmény: 55488. Brassens | 2018-06-10 16:45:21

55488. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-10 16:45:21
Örülök, hogy ezekre rájöttél magadtól. Van a pipázásban egy csomó alapvető, könnyen érthető összetevő, és van rengeteg, ami városi legenda, ezenfelül megszámlálhatatlan alig érzékelhető finom részlet, ami árnyalja az előzőeket.
A pipa megtömése nem ördögi titkos tudomány, az ember viszonylag hamar eltalálja, neki mi a legmegfelelőbb, legkényelmesebb, vagy legjobb eredményt adó tömörség, eloszlás, stb. (Én eleinte, ha túl tömörre tömtem és már át sem tudtam szívni a gyújtás után, belepiszkáltam a csodás háromlábú cseh pipaszurkáló csodafegyverrel, és ment tovább a füstölés... Azóta már nem is tudom, hol lehet ez az eszköz... ) Ha túl laza, egy nyomás a tömőfával, és a dolog meg van oldva.
Igen, meg kell gyújtani. Jó, ha az egész felszín átizzik.
A bejáratásról megoszlanak a vélemények, kétségtelenül nem illik szétégetni a kazánt, főleg nem ott, ahol a füstjárat áttöri. Benteknél ez felülfúrottságra vezet, még ha eredetileg korrekt helyen is volt a furat.
Amit viszont kezdő pipásként jó dolog szokássá tenni: minden tömet után a lehető leghamarabb tisztogasd el a pipát, Amíg a kátrányok nem szívódnak bele, és nem töményednek bele a járatokba. Azok ott ugyanis igen tartósan tudnak kellemetlen ízforrásként működni.
Ami a Szabó pipák és a pipabolt.hu "kereskedője" közti egyoldalú háborút illeti: pipáim 80 %-a és a versenypipáim 100 %-a Szabó pipa. Vannak ezen felül Chacom, Peterson, Ser Jacopo, Dobos Tamás pipáim. Az egyetlen problémás az, ami egy, a pipabolt.hu-n vásárolt Peterson pipa, amit a tulajától megvettem, aki nyilván nem azért adta el, mert boldog volt vele. Ezeket a fröcsögéseket, amit valaki ELLEN olvasol, helyezd el definíciószerűen a demagógia kategóriába.
Az almahéjjal történő nedvesítést nem támogatom. (okl. dohányipari mérnökként)
előzmény: 55486. kissbazsa | 2018-06-10 11:40:06

55487. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-06-10 15:40:54
Teszt válasz: hátha nem dob ki.
előzmény: 55486. kissbazsa | 2018-06-10 11:40:06

55486. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-10 11:40:06
Kicsit nagyobb életet és több segítséget vártam ezen a fórumon... sebaj, leírom mire jutottam az előző bejegyzés óta.

1. Öngyújtóval kellett volna gyújtani gyufa helyett. A gyújtás során rendesen be kell gyújtani és öngyújtóval ez könnyebb.
2. Rendesen meg kell tömni a pipát! Féltem, hogy agyonnyomom a dohányt de ha szellős, kialszik.
3. Gyakran kell a tömővel (tamper) lenyomni, mert ha nem, akkor kialszik
4. A bejáratós pipát NEM KELL teletömni! Elég félig vagy negyedig. Viszont végig kell szívni. Ha sikerült bekérgezni jöhet a több dohány.

A dohányom nagyon kiszáradt, emiatt túl forrón ég. Most nedvesítem almahéjjal. A pipám íze és szaga továbbra is borzalmas de talán -tényleg csak talán- egy pár pillanatra megéreztem milyennek is kellene ennek lennie. A feleségem és a húgom egyetértenek, hogy irtó büdös de szurkolnak nekem.
Rendeltem egy egydolláros csutkapipát az ebay-ről. Kíváncsi vagyok azzal is ilyen sz@r-e a dolog..?
 

55482. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-08 22:12:44
A mai pipázós létem hatodik, csalódással teli napja. Úgy kezdődött, hogy a hemingwayi magasságokat nyaldosó beszámolókat olvasván hűvős, ízletes, csodásan bodorodó füstről, élvezettel teli óra alatt szürke hamuvá olvadó, mennyei manna finomságú dohányokról meghozták a kedvem: pipázni fogok!

Annak rendje és módja szerint el is mentem a József körúton található, hozzáértőnek mondott és felmagasztalt szakember "Nemzeti Dohánybolt" feliratú kis szentélyébe és előadtam a tervemet. A tulaj bólogatása közepette kiválasztottam egy Szabó féle egyenesszárú billiard típusú, nekem tetsző darabot. Utólag belegondolva két dolog is gyanút keltett bennem de nem törődtem vele, mert nagyon akartam azt a pipát. Nevezetesen, hogy azt mondta a filteres pipára, hogy nyugodtan szívhatom filter nélkül, mert annak mindegy. Hát mint később kiderült mégsem mindegy (áramlástan: kell bele filter vagy adapter, hogy jól járjon benne a füst). Filtert pár nap múltán vettem (Angelo, mert csak az volt). A második, hogy a kiválasztott pipámat leejtette de mintha mi sem történt volna.

Első dohányomnak Mac Baren Original Choice-t választottam. Kibontva csodás volt az illata. Alig vártam, hogy kipróbáljam! Utánanéztem, úgyhogy egy órát szárítgattam, mert tényleg eléggé csatakosnak tűnt és kizártnak, hogy meggyullad. Utánazéztem a tömés mikéntjének is. Három lépéses.
Elsőre vagy harminc gyufát elhasználtam, mert mindig kialudt. A baj csak az, hogy azóta is ez van. Állandóan kialszik. Egyetlen egyszer sem sikerült vágigszívni, nemhogy szűrke hamu maradt volna utána. A pipám íze pedig a köpőcsészéével vetekszik. Mondjuk ki: szar!

Ha lassan szívom kialszik, ha gyorsan felforrósodik. Próbáltam Frank metódussal tömni, lazábban, tömöttebbre. Mindegy mit csinálok. A szám íze mint egy bűzlő hamutartó és a legbosszantóbb az egészben, hogy egy lépéssel sem kerültem közelebb a sikerhez.
Az már csak hab a tortán, hogy később akadtam rá a pipabolt.hu oldalán, hogy nem forgalmaznak többé Szabó pipát, mert az állítólag a Barontini selejtje és nem is magyar termék...

Szóval Uraim, ha valaki nem mond valami bíztatót én feladom. Vegyek másik pipát? Mi lehet a baj?
 

55431. Andras adatok | e-mail válasz | 2018-03-27 21:09:12
A Sunday's Fantasy az első szerelmem (volt?). Itt írtam egy review-t róla: http://www.tobaccoreviews.com/blend/943/thomas-radford-sundays-fantasy#review95207

Jó szívvel ajánlom, jó minőséget képvisel szerintem.

MB cube silvert eddig egyszer kóstoltam, de fogok venni mindenképpen. Nagyon kellemes, lazítós nyári dohány. Kezdőknek kiváló.

Ezeken felül (mindenek felett!) a MB scotish blend kiváló dohány, remélem még lehet itthon kapni. Rendeltem tavaly egy nagy adag dohányt külföldről, így régen jártam már boltban.
előzmény: 54704. Brassens | 2018-01-18 06:39:27

55136. python357 adatok | e-mail válasz | 2018-03-04 23:25:52
A Gallwitz trafikban kapható jelenleg is Melange.
És Peterson dohányok is.
A Wild Atlantic is nagyon elnyerte a tetszésemet a Melange mellett....:)))
előzmény: 54712. Maahes | 2018-01-21 00:27:56

54713. gylacc adatok | e-mail válasz | 2018-01-21 16:03:02
Szoktam látni itthon Melange-t
előzmény: 54712. Maahes | 2018-01-21 00:27:56

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>











  

Fórumszabályzat