Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció

Aktuális témák

  Téma neve Utolsó hozzászólás Hozzászólások
1.Pipások ide!2021-01-05 12:11:2622838 db
2.Kezdők ide!2019-06-26 13:02:5412771 db
3.Csere-bere2019-12-21 14:29:593434 db
4.Pipakészítés, pipajavítás2019-02-04 08:28:421411 db
5.Vízipipák2015-01-20 11:48:2183 db
6."Grandiózus" Országos Pipatalálkozók2018-04-08 19:06:26882 db
7.Pipatalik Budapesten2019-12-04 21:07:268856 db
8.Pipatalik Debrecenben2015-07-03 18:50:061241 db
9.Pipatalik Győrben2012-01-25 08:39:37362 db
10.Pipatalik Szegeden2017-05-05 15:55:442552 db
11.Tagság2018-04-08 19:05:56152 db
12.Off-Topic2018-09-27 19:10:52926 db

>> Archív témák

Kezdők ide!

Létrehozva: 2004-02-21 19:24:28

Kedves fórumozó Pipatárs!
A "Kezdők ide!" topikot azért hoztuk létre, hogy elsősorban kezdő, kevésbé gyakorlott pipások kérdezhessenek, tanácsot, segítséget, útmutatást kaphassanak. Mielőtt feltennéd kérdésedet, kérjük, tartsd szem előtt, hogy honlapunkon - különösen a Tudástár menüpont alatt, és a Fórum témái között - jókora ismeretanyagot halmoztunk fel, tehát mielőtt kérdezel, alaposan nézd át az ott leírtakat, hogy ne kelljen feleslegesen már megválaszolt kérdésekre reagálnunk. Köszönjük!

Új hozzászólás | Időrendben növekvő megjelenítés

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>

55633. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2019-06-26 13:02:54
Tegnap elfelejtettem kedvenc Mutt N Chop idézetemet megosztani: "a pipából az ízeket úgy kell kicsalogatni, mint a macskát a kanapé alól! Ha raáordítasz nem fog kijönni. Finoman, kedvesen kell"

Ezen azt az alig füstölő szívási metódust és pipagyújtást értette amit tegnap leírtam. Jól tükrözi a szemléletet.

A másik tanács már nem tudom melyik pipázós jutyúbertől a tömőfa használatára vonatkozott. Nevezetesen "csak a saját súlyával nehezedjen a hamu tetejére, ne pedig úgy csináld mintha egy pókot akarnál kinyírni!"

Ez is szemléletes és jó tanács. Jó tömés esetén egyébként nem kell a tömőfa vagy a piszkáló, sőt inkább árt. Kb a felénél kell finoman egyszer és kész. Csak nehéz megállni, hogy az ember használja de úgy vettem észre ha hozzányúlok a jól égő pipámhoz vele, akkor szinte rögtön kialszik.
 

55632. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2019-06-25 19:41:26
Rég jártam itt de szeretném megosztani a fejlődést, hátha hasznára lesz másoknak. Tehát pipázás kezdőknek. Szívod de büdös? Rossz ízű? Semmi hűvös füst mint a hemingway-i beszámolókban? A titok nyitja a "breath method". Van egy nagyon kedves ember a youtube-on. Ő Mutt N Chop Piper. Ő írja le kiváló tanácsokkal egyetemben. Ezek az ő gondolatai, én csak tolmácsolom mert nagyon sokat segített.

Dohányválasztás - ez történetesen az én tanácsom a saját tapasztalatom alapján. Az English blend jó! Sokkal jobb mint az aromás dohányok. Peterson Wild Atlantic jó lesz. Nagyon szófogadó dohány. Szárogatni sem nagyon kell, azonnal gyújtható. A tasakban nem jó az illata de az íze... Mennyei! Nekem azt mondták óvakodjak az English-től, mert nem kezdőknek való. Szerintem ez ne igaz. Sokkal könnyebben boldogul vele az ember mint a csupa csatak aromás dohányokkal és finomabb is. Mondjuk eddig csak ezt az egy fajtát próbáltam és állítólag ez nem olyan fűszeres mint a többi.

Előkészítés - Túlaggódtam. Akkor jó ha belecsippent az ember és szétesik mikor elengedi. Ha egyben marad, akkor túl nedves aminek az eredménye, hogy állandóan kialszik.

Tömés - semmi faxni. Én ezt is túlaggódtam. Teleszórod, finoman letömöckölöd egy gyermek erejével. Félig lesz. Újra teleszórod. Tömöckölés egy asszony erejével (picit erősebben). Háromnegyedig lesz. Újra teleszórod. Tömöckölés egy ember erejével (azért nem tiszta erővel). Kész. A tömőfával szépen elsimítjuk a tetejét. Beleszívunk. Kicsit legyen ellenállása. Ha túl laza kis tömöckölés. Ha szorul újra kell kezdeni. Nem egyformán szeretik a dohányok de nem kell itt air pocket, meg egyebek. Később lehet kísérletezni hogyan lesz még jobb de így is tökéletes.

Gyújtás - Na ez fontos! Nem lángszórózni kell! Mutt N Chop úgy fogalmaz, hogy a láng csak csókolja meg a dohányt. Ha a pipa fölé tartjuk a lángot és szívjuk, akkor finoman ráhajlik a láng. Megcsókolja. Ez azért fontos, mert ha szénné égetjük nem lesz finom. Ha ez megvan, akkor tömőfával elsimiítjuk a dohány felpúposodott felületét. A cél, hogy legyen a pipa tetején egy szenes dohánykorong. Ha kell ezt 2x is megismételjük. Vigyázat! Ne legyen forró! Presztízskérdést csináltam belőle, hogy minél kevesebbszer gyújtsak újra. Ez mint kiderült végülis helyes de nálam kb harmadik gyűjtásnál alakul ki a vezérparázs és onnantól nem igazán kell gyújtogatni. Ha negyedszerre sikerül vagy ötödszörre az nem baj azt hiszem. Törekedni lehet a kevesebbre de azt azt hiszem nincs jelentősége.

A pipa szívása - ne ez a legérdekesebb. A breath method kb azt jelenti, hogy a számban tartom a pipa szárát. Majdnem állandóan. Ahogy lélegzem a számban keletketkező vákum beszívja a füstöt. A vákum erősségét úgy lehet befolyásolni, hogy csukott szájjal nyitom nagyobbra vagy kisebbre a szájüregemet. A levegőt az orromon fújom ki. Néha meg a számon. Attól függ, hogy mennyire telítődöm a pipám ízével. Néha csak beleszívok mint egy cigarettába (nem tüdőzöm le). Ahogy jólesik. Az íz a lényeg.
A pipát a kezemben tartom és érzem ha forrósodik (túl gyorsan veszem a levegőt, vagy túl gyakran szívok bele). Ez megtanít a lassú és nyugodt légzésre is és emiatt olyan nyugis dolog a pipázás. Nagyon fontos, hogy nem az a lényeg, hogy minél jobban füstöljön!!! Sőt, akkor nem jó! Szinte alig füstöl akkor jó! Ha így szívja az ember nem fog kialudni. Egy idő után azt is érzem, hogy hol jár a parázs (ott melegebb) és tudom terelgetni ha kell.
Ezzel a módszerrel tényleg végigég és fehér hamu marad utána. Ami pedig a lényeg, hogy édes és fűszeres az íze a köpőcsésze érzet helyett.
 

55564. Ruh adatok | e-mail válasz | 2018-09-17 18:30:39
Kedves Pipások!

Kezdő / többszörös újrakezdő vagyok a pipázás területén. Magával a pipával és a pipázás művészetével még középiskolás koromban fertőződtem meg, ugyanis az egyik szakmai tanárom tanórákon rendszeresen elővette pipáját, komótosan megtömte, majd rágyújtott és miközben sűrű füstgomolyagokat eregetett anekdotázott a szakmánk szépségeiről. Végzetes volt :).
Nosza én el is döntöttem, hogy veszek egy pipát. Mindenki más cigizett, nekem pipa kellett. Sikerült is vennem egyet Szegeden, a korom ellenére (16 voltam): egy kis-kazánterű, fémszűrős, egyenesszárú csibuk volt (ma talán kóstolópipának hívnák). Az első dohányom pedig egy Charles Fairmorn Burley and Bright. Próbáltam megkeresni a tobaccoreviews.com-on, de nincs fent sajnos, így nem tudom, hogy mi is lehetett benne, de a csomagja még mindig megvan. Nagyon szerettem, de balga módon egyetemistaként egy buliban elhagytam. Ezután beszereztem azt a fapipámat, ami még mindig megvan. Nem tudom, hogy milyen fából készült: középkazános, fémszűrős és sajnos nagyon sokat kapott és nem voltam kellően körültekintő vele. Megkeseredett az évek során. Volt benne sok minden: Borkum-ok, zöld és piros Amphora, Van Halteren Black and Mild, McLintock Rednut, Holland House Aromatic, Exclusive Wild Mango és végül Mac Baren Original Choice. Próbáltam kitisztítani, resetelni de a sós alkoholos beavatkozás és csiszolás után egy igen nagy és csúnya repedést találtam a kazán belső falán, így szerintem nyugdíjba fog vonulni.
Már három éve fontolgatom, hogy veszek végre egy bruyer pipát, hogy kipróbáljam más-e mint az én agyonhasznált egyszerű fapipám. Hosszú sóvárgás, irodalmazás (az itteni fórum, külföldi oldalak, Muttnchop Piper youtube videói, STUFFandTHINGS blendeket bemutató review videói, stb.) és ácsingózás után idén augusztus végén meg is vettem egy Szabó pipát. Egy helyi trafikban vettem meg, a szempontjaim, amik alapján választottam: minél vastagabb kazánfal, lehetőleg nem lakozott felület, minél hosszabb pipaszár és 9 mm-es filter. Azért ezek, hogy minél inkább hűvösebb legyen a füst, amit majd szívok rajta, minél több íz, amit kinyerhetek a dohányból. A válogatás/választási jelenet meg kb. olyan volt, mint a Jó, a rossz és a csúfban, amikor a csúf egy pisztoly “vesz” (én azért fizettem érte :) ). De később így is szerintem sikerült egy nem pont megfelelően kifúrt darabot kiválasztani, habár ez az ízekben nem jelent meg. És igen, ég és föld a két pipa.
A másik dolog, amit ki szerettem volna próbálni az az english blend. Vettem is Old Dublint és ízlik is, de így kellett egy másik pipa próbálgatni és így gyorsan vettem még egy MM Country Gentleman egyenesszárú csutkapipát.

No, és a kérdésem, ami miatt elkezdtem írni az a csutkapipához kapcsolódik:
Frank módszerrel tömtem meg először MacBaren OC-szal és furcsa módon, azonos szívási ritmus mellett (ahogy a szabó pipát szoktam szívni) nagyon el kezdett melegedni. A másik fura dolog az volt, hogy míg a gyökérpipában és a fapipában a meleg követi a parázs útját, addig a csutkának a parázs feletti teljes része felmelegedett/felforrósodott. Mint valami hővezető cső/kémény? Eredetileg MM Legendet szerettem volna venni, de az elfogyott, annak nyers a külseje, a Country Gentleman-nek viszont, olyan, mintha lakkozva lenne. Lehet emiatt nem tudja úgy leadni a meleget? Valaki találkozott már ilyen jelenséggel.

Elnézést, ha hosszú lettem és előre is köszönöm a tanácsokat, segítséget.
 

55557. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-08-19 12:45:19
@vstryker - "Szóval amikor már a dohány alsó részét szívom, amikor még épp van éghető anyag a pipa alján és kicsit megpiszkálom vagy csak simán lenyomkodom, akkor ilyen apró hamudarabok indulnak el beszívásnál, ami igen kellemetlen. Mit csinálok rosszúl? Vagy hogy lehet ez elkerülni?"
Jót nevettem, mert Vackor pont ugyanazt mondta amit jómagam is akartam: sehogy! :D
A csutkapipa úgy látszik ilyen. Szűrő nélkül is nagyjából ugyanez történik. Szűrős briar pipa esetén nincs ilyen probléma. A kettő szerintem úgy viszonyul egymáshoz, mint a kőbalta és a stillfűrész. Bevallom én az enyémet félre is tettem.

"Akkor lehet valamit rosszul csinálok. Szóval eljutok oda, hogy a dohány alsó 1/3-a van már hátra, a tetején finom hamu van már az elégett dohányból. Viszont van, hogy kialszik vagy csak pár percre bemegyek és közben kialszik, a lényeg,hogy ilyenkor kicsit a pipaszurkálóval belekotrok, néha még le is tömöm és ugyen ilyenkor a finom hamu alulra kerül, én meg beszippantom. Ergo rosszul csinálhatom. Amikor már csak a dohány alja van és újra kell gyújtanom, akkor piszkáljam? Vagy hogy kéne ezt rendesen csinálni?"

Ez nekem is sokáig gondot okozott de a többiek segítettek. A sok kis apró információból összeállt a kép. Nem csinálsz semmit sem rosszul. Ez kicsit művészet és csak gyakorolni kell. Nincsenek kőbe vésett szabályok. Brassens is leírta és én is ezt csinálom: nagyjából egyharmadnál kiöntöm a fölösleges hamut. Ez mint mondtam nincs kőbe vésve. Dohánytól is függ. Akkor csinálom ha már nincs jó íze, vagy ha már annyi a hamu hogy nem tudom újragyújtani ha kialszik. Szintén Brassens írta a nagy igazságot: "Az utolsó negyedben többször kell használni a tömőfát"! Nem a fém eszközt, hanem a TÖMŐFÁT". Néha már akkor beindul ha csak a dohány felületére helyezi az ember. Finoman pödörgetve lehet igazgatni a parazsat. Én gyakran jártam úgy, hogy nagyon letömtem mire leértem eddig. Ezen pedig a pipaszurkáló segít. Egy lukat szúrtam oda ahol túlságosan összeállt és máris életre kelt. A hamut és a tömetet ne kotord fel! Finoman kell. Fölösleges erővel vagy erőszakosan. Nem lesz jobb. Ha nem szívod kialszik de ha rájössz a tömésre és a parázsterelgetés módjára, akkor néhány percet azért ki fog bírni szívás nélkül is. A tömés akkor jó, ha az alja laza, a teteje tömött. Én azt csinálom, hogy beleszórom a dohányt a pipába, majd finoman lenyomom. Éppen hogy. Aztán egy csipet dohányt istenesen belecsavarok és rendesen lenyomom. Utána még az ujjam rajtatartva a pipán is tekerek ua irányba. A töméstől is függ ugyanis hogyan fog égni.

Szóval összefoglalva:
- a tömés alja nálam laza, hogy mire az aljára érek ne álljon össze sziklakemény bogyóvá, mert azt már hiába szurkálom.
- A hamut nem kotrom max a tömetet szurkálom ahol kell, hogy kapjon levegőt (ha nagyon letömtem netán).
- Ha kell, leöntheted a hamut de nem muszáj. Csak ha rossz az íze vagy ha akadályozza az égést. Óvatosan és nem feltétlen kell az összeset csak a nagyját. Ez nálam egyharmad, egynegyed kazánnál szokott előfordulni és inkább az aromás dohányoknál. Száraz virginia esetén úgy találtam kevésbé szükséges.
- Az aljánál -egyharmadtól kb- egyre gyakrabban kell használni a tömőfát (nem a fémeszközt). Pödörni kell érzéssel, finoman a tömet tetejére tenni időnként. Így megérzed ha valahol túl tömött vagy laza, és le tudod fojtani ahol kell.

Gondolkozz a dolgokon és próbálkozz! Egyre közelebb kerülsz majd a tökéleteshez de közben leld örömöd a próbálkozásban!
 

55556. Brassens adatok | e-mail válasz | 2018-08-17 07:46:54
Én a fölösleges hamut kiborítom. Ha túl tömörré tömködtem, kis oldalirányú kopogtatással leválasztom a parázsról, és úgy borítom ki. Nem kell aggódni, a dohány és a parázs nem esik ki, hiszen a hő és a nedvesség hatására befeszül a kazánba. (Kikönyököl). A vége értelemszerűen így csak a tömőfával igazgatva végigég. Az utolsó negyedben többször kell használni a tömőfát a parázs méretének növelésére. Itt tömöríteni már nem kell, csak a felületén forgatni, vagy csak rátartani. Hamuból minél kevesebbet hagyj a parázson.
előzmény: 55555. vstryker | 2018-08-16 15:03:35

55555. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-16 15:03:35
Akkor lehet valamit rosszul csinálok. Szóval eljutok oda, hogy a dohány alsó 1/3-a van már hátra, a tetején finom hamu van már az elégett dohányból. Viszont van, hogy kialszik vagy csak pár percre bemegyek és közben kialszik, a lényeg,hogy ilyenkor kicsit a pipaszurkálóval belekotrok, néha még le is tömöm és ugyen ilyenkor a finom hamu alulra kerül, én meg beszippantom. Ergo rosszul csinálhatom. Amikor már csak a dohány alja van és újra kell gyújtanom, akkor piszkáljam? Vagy hogy kéne ezt rendesen csinálni?
előzmény: 55553. Vackor | 2018-08-13 06:08:59

55553. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-08-13 06:08:59
Egyébként erre vannak azok a kis fémvackok a szűrőtlen pipákban, gyárilag.
előzmény: 55552. Vackor | 2018-08-13 06:07:35

55552. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-08-13 06:07:35
vstryker:
"Vagy hogy lehet ez elkerülni?"

Hát... Sehogy :-)
előzmény: 55551. vstryker | 2018-08-11 07:19:13

55551. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-11 07:19:13
Ha belenézel, akkor vannak benne ilyen kis szállak, mint az orrszőrök, gondolom az általad is említett dohánydarabok miatt.

Ehhez kapcsolódóan lenne is egy kérdésem, amibe már többször belefutottam. Szóval amikor már a dohány alsó részét szívom, amikor még épp van éghető anyag a pipa alján és kicsit megpiszkálom vagy csak simán lenyomkodom, akkor ilyen apró hamudarabok indulnak el beszívásnál, ami igen kellemetlen. Mit csinálok rosszúl? Vagy hogy lehet ez elkerülni?
előzmény: 55548. kissbazsa | 2018-08-09 08:46:23

55550. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-08-10 09:08:45
Ismét új gondolatokat osztanék meg azzal aki kíváncsi rá. A minap vásároltam egy Bent típusú, hajlított szárú Szabó pipát. Valójában eredetileg is ilyet szerettem volna de lebeszéltek, mondván kezdőknek jobb az egyenes szárú. Tisztelettel de vitatkoznék a saját tapasztalataim alapján. Ezzel a jószággal azonnal egymásra találtunk. Passzol a kezembe és a szám sarkában is szeret lenni. A tisztítása semmivel sem bonyolultabb. A belegyömöszölt tömetet a gazdi nagy megelégedésére kekeckedés nélkül szépen végigégeti, míg csak a szürke hamu marad az alján. Alig kell még a parazsat is terelgetni meg trükközni, szurkálni a tömetet. Nem. Csak megtömöm és két órán keresztül elmélázva pipálkodom. Alig várom, hogy kialakuljon a kérge és úgy igazán kiadja az ízeket. Szeretem, na! Bezzeg az első! Hosszas könyörgés után sem hajlandó szürke hamut produkálni. Nem és kész. Mindig marad az alján egy kicsi. Ha fejre állok akkor is. Igaz hogy addig viszont finom. Már elfogadtam, ő ilyen.

Megvizsgáltam a mi állhat emögött. A furatuk kicsit más. Mármint a furat állása ahogy belefut a kazánba. Az újnak kicsit nem is tudom, de valahogy nem szimmetrikus. Először hibának véltem de megvizsgáltam többet is a boltban különféle formájú és márkájú darabokat is mind erre hasonlít. Ellenben az első pipám furata tökéletesnek látszik. Teljesen szimmetrikus, megfelelő helyen, pont középen van és a kazán aljába is tökéletes helyen csatlakozik. Maga a tökély (már dícsérték is). Használni mégis jobb az újat. Furcsa.
 

55548. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-08-09 08:46:23
Én is gondolkoztam ezen mikor megvettem a csutkapipámat de Vackornak szerintem igaza van. Az a filter egy darab feltekert papír. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá feltekerhetsz egy post-it-et is. Végülis kis segítséget nyújt abban, hogy ne kerüljenek pici dohánydarabok az ember szájába, meg a keletkező pára egy részét is felszívja. Nem esszenciális kellék.
előzmény: 55544. vstryker | 2018-08-07 15:08:19

55544. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-07 15:08:19
Hát azért valamiért csak adják hozzá, no meg ami még fontosabb, hogy vettem hozzá egy dobozzal. :D

előzmény: 55543. Vackor | 2018-08-06 09:37:09

55543. Vackor adatok | e-mail válasz | 2018-08-06 09:37:09
Ki kell belőle dobni és jónapot :-)
Csutkába nem érdemes filtert tenni. Semmilyet sem!
Szerintem ;-)
előzmény: 55542. vstryker | 2018-08-05 17:56:00

55542. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-05 17:56:00
Üdv,

A csutkapipánál használatos medico filtert mennyi időközönként vagy milyen gyakran kell cserélni?
 

55541. vstryker adatok | e-mail válasz | 2018-08-02 18:25:42
Sziasztok,

Kezdő újrakezdőként újra elkezdtem pipázni. Hirtelen felindulásból a helyi dohánybótba vettem Óbester Yellow-t, de valami élvezhetetlenül rossz.
Mondom nem lövök mellé, veszek Mac Baren Red Ambrosia -t. Ez is csalódás, valahogy alíg érezni illatában és ízében is a cherry-t. Velem van a gond?
Régen valami hajós csomagolású dohány volt, amire nagyon kellemesen emlékszem, de a márkát nem tudom pontosan. Most kereshetem meg, kisérletezhetek. :D Talán Borkum lesz,whiskey -s.... nincs valakinek eladó, akinek nem ízlik?
 

55540. Akos89 adatok | e-mail válasz | 2018-08-02 13:25:21
Nekem a cherrysek közül a Borkum ízlik a legjobban.
előzmény: 55535. etele | 2018-07-23 14:19:58

55535. etele adatok | e-mail válasz | 2018-07-23 14:19:58
Üdv!
A Peterson Sherlock Holmes valóban jó ,és az Alsbo dohányokkal kapcsolatban is egyet értek veled sztem is túl sok a nem oda való íz bennük.Nekem sem az Alsbo Cherry sem a Black nem jött be .
A tömés az egy nagyon szubjektív dolog, szerintem nincs abszolút tuti mód ami mindenkinek be jön,sőt még az adott dohány is befolyásolja hogy milyen tömör tömés működik.
előzmény: 55532. kissbazsa | 2018-07-22 19:40:21

55532. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-07-22 19:40:21
Gondoltam leírom a legutóbbi bejelentkezésem óta szerzett tapasztalataimat.
1.) Peterson-ék Sherlock Holmes-sza jó. Ahogy betört a Szabó féle briar pipám egyre jobb lett. Édes. Állítólag virginia túlsúlyos keverék és az ilyen. Nem valami cukormázas édességet kell elképzelni, hanem természeteset.
2.) Próbáltam más dohányt ugyanebből a pipából (Alsbo Ruby - cherry és Mac Baren - Original Choice) de csk azt értem el vele, hogy elrontják a pipa ízét. Szóval ezért van egy pipa egyfajta dohánynak szentelve. Az Alsbo ráadásul taszítóan mesterséges ízű. Alig bírtam kiszellőztetni a pipából és még a sokadik virginia tömet után és lehetett érezni.
3.) Az ebay-es 1 dolláros csutkapipa tényleg használhatatlan. Kiszakadt az alja és még csak meg sem gyújtottam. Mondjuk az árát visszaadták. Vettem egy csutkapipát a Gallwitznál. Nem nagy szám de lehet vele gyakorolni. Finom belőle a Stanwell Melange.
4.) A tömést nem kell túlmisztifikálni. Még hogy legyen laza... Fenéket! Tömd meg, ne sajnáld! Ha túl laza, akkor folyton kialszik + pocsék az íze.
 

55506. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-19 21:55:21
Az élet szép. A pipám szelel, mint a... hm... pipaszár. Talán ha négyszer kellett újragyújtanom amivel én már meg vagyok elégedve. Viszont vennem kell egy kisebbet. Tegnap még este fél tizenkettőkor pipáztam mire elfogyott a tömetem. Fél hétkor kezdtem (elvégre nekem azt mondták, hogy lassan kell!). Ma direkt csak félig tömtem de így is eltartott két órán át megállás nélkül. Peterson Sherlock Holmes-t használok, ami főként Virginia és egyszerűen muszáj lassan szippantgatni, máskülönben kellemetlenül felforrósodik. Javaslatra be fogok ugrania Gallwitzhoz és körülnézek.

Van egy érdekes hírem is. Lacinak már meséltem, hogy egy szép tajtékpipára hajtok. Így találtam meg az Altinay-t de itthon nagyon drága. Viszont gyönyörű. Fel is vettem a kapcsolatot a törökországi forgalmazóval, mert a weblapja török lírában adja meg az árat és szerintem az nagyon baráti. Lenne... Merthogy azt mondta, hogy azt csak törökországi vevőknek adja annyiért. Én csak dollárban vehetem a külföldieknek szánt áron. Viszont azt mondta, hogy ha 12 pipát elviszek, akkor ad a dolláros árból 30% kedvezményt. Annyi még a kikötése, hogy hat sima legyen, hat pedig faragott.
Én ezt szeretném: https://www.altinaymeerschaumpipe.com/shop/classic-meerschaum-pipes/half-bent-meerschaum-pipe-with-fitted-case-8/
Ez 159 dollár, ami már így is jóval kevesebb mint itthon. Ebből jönne le a kedvezmény. Szeretne valaki beszállni?
 

55505. kissbazsa adatok | e-mail válasz | 2018-06-19 09:26:39
Tegnap volt alkalmam Lacival együtt pipálkodni a parkban, ami mindkettőnk lakóhelyéhez közel van. Nos, a pipások kedves emberek és ennek Laci az élő példája. Kiderült, hogy a pipázáson túl is sok közös témánk van. Elröppent négy óra mintha csak percek lettek volna.

Mutatott egy technikát aminek a segítségével a pipázás terén akkorát léptem előre, hogy mostantól van az előtte és az utána állapot. Továbbá kiderült mi volt az apróság, ami kellett: TÖMŐFA!!! A fém eszköz (Czeh tool) nem az igazi, mert nem lehet forgatni, pödörgetni és túl kicsi a felülete. Nála értettem meg, hogy mindenki aki szerintem jól csinálja tömőfát használt. Én meg azt hittem mindegy. Kaptam tőle egyet ajándékba, amit ezúton is köszönök! Megmutatta a "parázskiterjesztés technikáját" is.
Viszont most tőled is hasznos tanácsot kaptam ismét ezzel a lefojtással.
előzmény: 55504. Brassens | 2018-06-18 18:24:04

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>  

Fórumszabályzat